Moet je alles zelf doen?

Dat is een goede vraag, vind ik zelf.
Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten en expertises. De dingen waar jij goed in bent, vind je vaak erg leuk om te doen. Deze werkzaamheden gaan je goed af.  Hier krijg je energie van en hier wil je graag je focus op leggen.
Als ondernemer kom je helaas ook werkzaamheden tegen waar je niet goed in bent, die je niet leuk vindt of gewoon liever niet doet. Dit zijn vaak tijdrovende werkzaamheden. Tijd die je veel beter aan andere zaken kunt besteden om jouw onderneming te laten groeien.

Werkzaamheden in kaart brengen.

Neem een dag als vandaag. Je bent weer heel druk geweest. Je hebt je pauzes overgeslagen en je bent nu eigenlijk nóg niet klaar. Neem even de tijd om eens te kijken naar de werkzaamheden die je vandaag hebt gedaan. Zet deze werkzaamheden eens op een rij. Als je daarmee klaar bent, kijk dan eens met welke werkzaamheden je het liefst bezig bent, waar je de focus op wilt leggen. Misschien zijn dit wel werkzaamheden waar je vandaag helemaal niet aan toe bent gekomen. Schrijf deze ook op.

Zo blijft er een lijst over met werkzaamheden die je liever niet doet. Bekijk deze eens kritisch en stel jezelf de vraag: “Moet ik dit echt zelf doen of zou ik deze werkzaamheden ook heel goed kunnen uitbesteden?” Even los van of je ook daadwerkelijk gaat uitbesteden.

Welke werkzaamheden kun je uitbesteden?

Welke werkzaamheden zou je in jouw geval niet zelf hoeven te doen? Een aantal voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • invoeren van data;
  • up-to-date houden van je klantenbestand;
  • Follow up op aanmelding van (potentiële) klanten op jouw website of de social media
  • Facturatie en de follow up. Worden de facturen op tijd betaald, zo niet, actie hierop nemen;
  • Nabellen van klanten;
  • Structuur aanbrengen in jouw werkzaamheden en agenda;
  • Beheer van jouw mailbox (moet jij alle mail zelf beantwoorden?)
  • en nog veel meer…..

Dit soort werkzaamheden kun je heel goed uitbesteden aan een Virtual Assistant!

Ben jij bereid om (een aantal van) deze werkzaamheden uit te besteden?

Als je besluit om (een aantal) werkzaamheden uit te besteden, is het van belang dat je het vertrouwen hebt dat het goed komt. Kun je deze werkzaamheden daadwerkelijk loslaten? Ben je in staat om erop te vertrouwen dat degene die het van je overneemt, zo kundig is, dat jouw beoogde resultaat behaald wordt?

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een Virtual Assistant die deze werkzaamheden van je kan overnemen. Het is belangrijk dat de klik er is en dat je diegene volledig vertrouwd. Als het vertrouwen er niet is, werkt het niet. Dan zul je altijd het gevoel hebben dat je nog drukker bent, omdat je toch over de schouder van de VA meekijkt.

Besluit om de werkzaamheden uit te besteden

Heb je het besluit genomen om een samenwerking aan te gaan met een Virtual Assistant? Wees in je zoektocht duidelijk in wat je precies zoekt. Iedere VA heeft zijn of haar eigen expertises. Kies de VA die bij je past.

Natuurlijk kost een VA ook geld, maar ik beloof je dat een VA je juist tijd en geld oplevert. Meer hierover kun je lezen in mijn blog: hoe een VA je tijd en geld kan opleveren.

Natuurlijk kun je ook een vrijblijvende afspraak met mij maken voor een kennismaking.  Samen kijken we of de match er is en welke mogelijkheden er zijn voor een productieve samenwerking. Wil je dit, neem dan contact met mij op!

Let’s connect offline en/of online op linkedin.